دیگ بخار افقی و عمودی اراد بولر

معرفی انواع دیگ بخار افقی و عمودی موتورخانه _ آراد بویلر

انواع مختلفی از دیگ بخار وجود دارد که بر اساس نحوه چیدمان،ظرفیت، فشار بخار، نوع منبع انرژی و… تقسیم بندی می شوند. ساده ترین نوع تقسیم بندی دیگ های بخار بر اساس نحوه چیدمان سطح حرارتی است که به دو نوع کلی دیگ بخار عمودی یا ایستاده و دیگ بخار افقی یا خوابیده تقسیم می شوند. مقدار بخار مصرفی و فضای در نظر گرفته شده برای موتور خانه، تعیین کننده افقی یا عمودی بودن دیگ بخار می باشد. اگر بخار مصرفی کم باشد و فضای موتورخانه نیز کوچک باشد، دیگ­‌های بخار عمودی انتخاب مناسبی هستند. برای مصارف بالاتر بخار از دیگ­‌های افقی استفاده می­‌گردد. برای آشنایی بیشتر با دیگ بخار افقی و عمودی، تا انتها با این مقاله از سایت آراد بویلر همراه باشید.

دیگ بخار ایستاده یا عمودی

در دیگ بخار عمودی ، مشعل در پایین یا وسط دیگ بخار قرار دارد و دودکش خروجی آن در قسمت بالای دیگ بخار می باشد از این مدل دیگها بیشتر جهت مصارف کم بخار استفاده می شود مانند خشکشویی ،کارواش بخار ،عمل آوری بتن، صنایع چرم و… .

گردش حرارت در دیگ بخار ایستاده به صورت تک مرحله ای یا دو مرحله ای می باشد یعنی گرمایی که در زیر دستگاه یا وسط دستگاه ایجاد می‌شود در طی یک مرحله یا دو مرحله از دودکش خارج می شود.

دیگ بخار در ظرفیت های مختلف

مزایا و معایب دیگ بخار ایستاده

اشغال کردن فضای کم یکی از مهمترین مزیت های دیگ بخار ایستاده است. بالا بودن میزان مصرف سوخت و کاهش راندمان از  بزرگترین معایب دیگ بخار ایستاده است. و همچنین محدودیت در تولید بویلر بخار در ظرفیت های بالا نیز از معایب دیگر به شمار می رود.

ویژگی های دیگ بخار ایستاده

  • عدم نیاز به تکیه گاه بتنی
  • مناسب برای پروژه ها
  • راه اندازی و نگهداری بسیار آسان
  • امکان کنترل دستی و اتوماتیک
  • امکان استفاده در موتورخانه های کوچک

دیگ بخار افقی یا خوابیده و انواع آن ها

متعارف ترین نوع دیگ بخار به صورت افقی یا خوابیده ساخته می شود. در دیگ بخار خوابیده مشعل در یک سمت دیگ بخار قرار دارد و در سمت دیگر دودکش یا انتهای پاس ۲ قرار میگیرد.

جریان حرارت در بویلر های افقی به صورت چند مرحله ای می باشد که این نوع جریان حرارت باعث کاهش مصرف سوخت و افزایش راندمان دیگ بخار خواهد شد. انواع دیگ بخار افقی عبارتند از:

دیگ بخار افقی یا خوابیده استاندارد در انواع ظرفیت

دیگ بخار دو پاس حرارتی 

در این نوع دیگ، آتش در پاس یک یعنی کوره تشکیل شده و پس از برخورد به طاقچه به سمت لوله های پاس دو جریان می یابد. باتوجه به اینکه این دیگها به صورت عقب خشک ساخته می شوند دارای طول عمر و بازدهی کمتری هستند. ریزش طاقچه در این دیگها یکی از مشکلات شایع می باشد که به دلیل برخورد آتش بسیار داغ پاس یک با مواد طاقچه می باشد. در این دیگها محل قرارگیری مشعل و اگزوز در یک سمت هستند.

دیگ بخار فایرتیوب دو پاس عقب خشک
دیگ بخار فایرتیوب دو پاس عقب خشک

دیگ بخار سه پاس

مدل پیشرفته تر دیگ بخار به صورت افقی سه پاس می باشد که در سه مدل کوره برگشتی ، دیگ بخار درای بک (Dry Back) یا عقب خشک و دیگ بخار وت بک ( Wet Back) یا راپر دار ساخته می شوند. در این نوع دیگها، تقریبا 65 درصد انتقال حرارت در پاس اول با مانیزم تابش، 25 درصد در پاس دو و 10 درصد آن در پاس سوم با مکانیزم جابجایی رخ می دهد.

دیگ کوره برگشتی

این نوع از بویلر ها دستگاهی مابین دیگ بخار دو پاس و دیگ بخار سه پاس می باشد و معمولاً جزء دسته ی سه پاس حساب می شوند. در این نوع دیگ بخار انتهای کوره بسته میباشد و زمانی که مشعل در داخل کوره روشن خواهد شد گرمای مشعل تا انتهای کوره خواهد رفت و سپس در داخل کوره به سمت مشعل، گرما برگشت داده خواهد شد و این دو مرحله خواهد بود و در مرحله سوم از طریق لوله‌های داخل دستگاه ، گرما به سمت دودکش که در خلاف جهت مشعل قرار دارد هدایت می‌شود و از دودکش خارج خواهد شد.

دیگ بخار درای بک یا عقب خشک (Dry Back)

در این نوع دیگ مابین فاز یک و دو  یک طاقچه بتنی وجود دارد که آتش پس از عبور از پاس اول به این طاقچه برخورد کرده و به سمت پاس دو جریان می یابد و در نهایت به سمت دودکش روانه می شود. اتلاف حرارتی در این دیگ نسبت به دیگ وت بک بسیار بیشتر است.

دیگ بخار راپردار یا وت بک (Wet Back)

دیگ بخار راپر دار ، دارای یک محفظه راپر می باشد. محفظه راپر مکانی است که پاس اول و دوم را از همدیگر جدا می کند. گرمای خروجی از پاس یک در محفظه راپر ذخیره شده و سپس به سمت لوله های پاس دو جریان می یابد و سپس با برخورد به طاقچه به سمت لوله های پاس 3 یا دودکش روانه می شود. باتوجه به اینکه در پشت راپر، آب وجود دارد مقدار گرمای تبادل یافته بیشتر شده و بازدهی این نوع دیگها افزایش خواهد یافت. از طرفی امکان تولید دیگ بخار در ظرفیتهای بالاتر نیز فراهم می شود.

دیگ بخار فایرتیوب عقب خشک و عقب تر
دیگ بخار فایرتیوب عقب خشک و عقب تر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *