اتوکلاو دندانپزشکی

کارایی دیگ بخار اتوکلاو دندانپزشکی

در این مقاله در رابطه با دیگ های بخار و کاربرد آن در صنایع مختلف و به ویژه دیگ بخار اتوکلاو دندانپزشکی را برای شما شرح می دهیم و در مرحله اول باید با سیستم کاری دیگ های بخار آشنا شویم به طور کل دیگ بخار با استفاده از آب و آتش در کنار هم و درداخل یک مخزن کار میکند به طوری که آب به کمک پمپ ها وارد مخزن شده و بر روی مشعل قرار میگیرد تا زمانی که به دمای تبخیر برسد پس از تبخیر بخار وارد مخزن می شود و تحت فشار قرار میگیرد در این مرحله میتوان از این بخار برای استفاده از استریل کردن و یا در تولید برق و همچنین در سونا های بخار استفاده کرد.

تولید برق با دیگ بخار 

برای تولید برق با کمک دیگ های بخار از توربین استفاده می شود به این صورت که بخار تولید شده با فشار بالا به توربین ها برخورد کرده و با چرخش توربین باعث تولید برق می شود.

پاکسازی و تمیز کاری سطوح

به طور کل بخار برای تمیز کردن سطوح و پاکسازی چربی بسیار مناسب می باشد که با استفاده از دیگ بخار میتوان بخاری با دمای بالا و سرعت مناسب تولید کرد که در رستوران ها، کارواشها و در هتل بسیار مورد استفاده قرار میگیرد.

این موارد برخی از کاربرد های دیگ بخار در صنایع مختلف می باشد که ما در این مقاله سعی بر بالا بردن اطلاعات شما در رابطه با اتوکلاو در علوم پزشکی داریم و به طور کامل کاربرد این دستگاه و موارد استفاده از آن در علوم پزشکی را شرح می دهیم.

اتوکلاو چیست؟ دیگ بخار اتوکلاو دندان پزشکی چیست؟

با توجه به تاریخ علوم پزشکی و بررسی آن متوجه می شوید که در زمان های قدیم پزشکان برای جراحی ابزار و وسایل خود را ضدعفونی میکردند اما چگونه؟

با بررسی دقیق تر در تاریخ علوم پزشکی متوجه جایگاه آتش در ضدعفونی ابزار می شوید که پزشکان گذشته در جراحی های خود از آن استفاده میکردند و ابزار خود را ضدعفونی میکردند اما با پیشرفت علم پزشکی وسیله ای برای ضد عفونی به وجود آمد

که این وسیله توسط چارلز چمبرلند در سال 1879 اختراع شد که به کمک این دستگاه با فشار بخار پزشکان ابزار درمانی خود را ضدعفونی و استریل میکردند با گذشت زمان برای ضدعفونی و استریل کردن ابزار جراحی، آزمایشگاهی، و دارویی در بیمارستان ها و درمانگاه ها استفاده می شد اتوکلاو ها از نظر اندازه شکل و عملکرد بسیار متفاوت می باشد که در تمامی آن ها برای از بین بردن باکتری، میکروب ها، و اسپور از بخار استفاده می شود.

انواع اتوکلاو

  • اتوکلاو های پزشکی مانند اتوکلاو سفره ای و یا بزرگ افقی
  • اتوکلاو دندانپزشکی که این دستگاه بهترین ضد عفونی کننده ابزار برای دندانپزشکی می باشد.
  • اتوکلاو آزمایشگاهی که خنک کننده سریع مایعات می باشد.
  • اتوکلاو GMP که برای داروسازی استفاده می شود.

اتوکلاو ها از نظر دسته بندی به اتوکلاو های سری N ، S، B تقسیم می شود.

اتوکلاو کلاس N

برای ضدعفونی کردن و استریل کردن مواد جامد بدون پوشش استفاده می شود وسایلی که دارای پوشش و حفره می باشند در این دستگاه ها قابل ضدعفونی نیستند.

اتوکلاو کلاس S

این اتوکلاو هم مانند کلاس n برای لوازم جامد می باشد با این تفاوت که میتوان هم جامد باشد و هم با پوشش ضد عفونی و استریل کرد.

اتوکلاو کلاس B

این اتوکلاو تمامی موارد را مانند جامد، پوشش دار، مواد نساجی، حفره دار را در بر میگیرد و ضد عفونی میکند به طور کل میتوان گفت که کار برد های کلاس nو Sرا همراه با مواد نساجی دارد

اتوکلاو سریع (fast)

این اتوکلاو ها در مراکز درمانی و دندانپزشکی استفاده می شود و سرعت دستگاه و عمل خشک کردن را در سریع ترین زمان انجام می دهد

نحوه کار دیگ بخار اتوکلاو دندانپزشکی

درشروع فعالیت این اتوکلاو در ابتدا هوا را از محفظه تخلیه کرده و محفظه را وارد خلاء میکند که این کار توسط پمپ تخلیه انجام می شود نکته مهم در کار کرد این دستگاه استفاده از دمای بیش از صد درجه می باشد و دما با فشار رابطه مستقیم دارد؛ یعنی اگر نیاز به فشار بالا باشد دما افزایش پیدا کرده و اگر نیاز به فشار پایین باشد دما کاهش پیدا میکند در این صورت اگر فشار بالا باشد آب در دمای بالا می جوشد در نتیجه بخار تولید شده دمای بیش از صد درجه دارد پس از آن بخار وارد محفظه می شود و میکروب ها و باکتری های موجود در ابزار را از بین می برد و پس از آن بخار را تخلیه و ابزار را خشک میکند این فرایند و عمل استریل سازی در مدت زمان تعیین شده انجام می شود و میتوان گفت که این فرایند در سه زمان Preheating Time یا زمان اولیه و Sterilization Time و یا زمان استریلیزاسیون و Drying Time یا زمان خشک کردن انجام می شود.

نکات مورد توجه در استفاده از اتوکلاو و دیگ بخار اتوکلاو دندانپزشکی

  • فضای اتوکلاو بیش از ¾ نباید پر شود.
  • ابزار و موادی که دارای نوک تیز هستند را در داخل اتوکلاو قرار ندهید.
  • چیدمان مواد و ابزار باید به صورتی باشد که بخار به راحتی بین آنها در جریان باشد به اصطلاح شل و یا Loose میگویند.
  • این دستگاه و بخاری که تولید میکند نمیتواند چربی را از بین ببرد و برای از بین بردن و ضد عفونی کردن چربی باید از روش دیگری استفاده کنید.
  • برای این که در اتوکلاو رسوب به وجود نیاید از آب مقطر استفاده کنید.

چه موادی را میتوان اتوکلاو کرد؟

  • شیشه: تنها شیشه ای که قابلیت اتوکلاو شدن را دارد پیرکس است.
  • پلی پروپیلن: نوعی پلاستیک می باشد که میتواند دمای اتوکلاو را تحمل کند.
  • لاتکس یا ونیل: به هیچ عنوان در داخل اتوکلاو لاتکس قرار ندهید چون این مواد در داخل اتوکلاو ذوب می شوند.
  • کاغذ: اگر مواد دارای لیبل باشند مشکلی در اتوکلاو کردن آن نیست اما خود کاغذ به تنهایی برای استریل شدن در داخل اتوکلاو قرار ندهید.
  • نوک سمپلر: این مواد از جنس پلاستیک میباشد که برای اتوکلاو کردن به تنظیم درجه حرارت بستگی دارد و به این نکته توجه داشته باشید که پس از اتو کلاو این مواد را امتحان کنید و دوباره از آن استفاده نکنید.
  • فلزات: تمامی فلزات قابل اتوکلاو کردن هستند.

در این مقاله در رابطه با کاربرد دیگ بخار در اتوکلاو و صنعت پزشکی صحبت کردیم امیدواریم تا از این مطالب از سایت آراد بویلر استفاده کرده باشید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *